Loading...
X

Investigatory Powers Bill

För drygt två år sedan bevisade Edward Snowden något som vi alla redan misstänkte; att våra myndigheter olagligen massövervakar oss. Det handlar främst om meta-data (data om data). Sådan information är nyttig om man exempelvis vill analysera nätverk: ”Genom den här personen går alla ekonomiska transaktioner. Ekonomifunktion?” eller ”Den här personen har telefonkontakt med alla i nätverket. Operativ ledare?”. Men med meta-data kan också tydliggöra vem som har kommunicerat med vem, i ett specifikt geografiskt område under ett visst tidsintervall. Problemet är att massövervakning inskränker på allas integritet och förändrar vårt sätt att uttrycka oss. Efter Snowdens avslöjande har intresset för säker kommunikation ökat och allt fler personer krypterar. På det sättet tvingar man myndigheterna att genomföra riktad avlyssning istället för att bedriva massövervakning. Peter Sunde, känd för politiska manifestationer som The Piratebay, drev t.ex. med några vänner projektet heml.is för att skapa en mobilapp med krypterad kommunikation lika enkel att använda som WhatsApp. Projektet är nedlagt men meddelanden som sänds via WhatsApp är idag krypterade och Facebook har uttryckt en vilja att även de skall arbeta för krypterade meddelanden.

…så allt är på rätt väg nu? Nej! I år arbetar brittiska politiker för att öka myndigheternas möjligheter att massövervaka. Om medborgarna lämnar ifrån sig lite mer av sin frihet lovar de att ta fast fler terrorister och pedofiler. Med utkastet ”Investigatory Powers Bill” vill de förbjuda företag som Facebook att erbjuda sina användare en sådan stark kryptering så att den inte går att knäcka av underrättelsetjänster. Uppseendeväckande är också att de vill logga vilka webbsidor som varje enskild medborgare har besökt de senaste 12 månaderna! Just detta sticker ut när man pratar om massövervakning eftersom det inte bara besvarar frågorna vem, när och var utan också frågan vad.

Motkampanjer:
Amnesty International kampanjar emot Investigatory Powers Bill och menar att övervakning skall vara riktad, samt att granskning och kontroll skall ligga under oberoende domare -inte politiker.
http://www.amnesty.org.uk/blogs/ether/five-reasons-care-about-mass-surveillance-edward-snowden-gchq-nsa-citizenfour

Open Rights Group: https://www.openrightsgroup.org/

Läs mer

  1. Wired
  2. The Telegraph
  3. Peter Sunde om heml.is
  4. WhatsApp

Leave Your Observation

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *