Loading...
X

NDC Oslo 2015 – dag 1

Första dagen på Norwegiean Developer Conference har nåt sitt slut. Det har varit intensivt med tal av varierande kvalitet. Jag valde bort mycket av Microsoft-innehållet på konferensen då det redan finns otroligt mycket innehåll på Microsoft Virtual Academy och Channel9. Så mycket gällande det nya i Windows 10, .NET och Azure lär jag fånga upp ändå.

IT-Säkerhet

Först ut var Bruce Schneier som talade om övervakningssamhället och vikten av att vi krypterar vår kommunikation. För gör vi det svårt för mydigheter att övervaka alla och samla data tvingar vi dem till riktad avlyssning istället för massövervakning. Sist på dagen höll Troy Hunt ett underhållande tal om hacking och gav oss en påminnelse om hur sårbar vår digitala värld är och hur lätt det är att utnyttja dessa sårbarheter. Jag var även snabbt inne på en demostration om hur man kan hacka .NET-applikationer ifrån disk eller minne. Tyvärr såg jag inte detaljerna på projektorduken och de två influgna herrarna som kallade sig hackers var inte särskilt pedagogiska.

IT-Säkerhet har varit, är och kommer fortsätta att vara ett aktuellt ämne då det berör alla människor i det moderna samhället och informationsåldern. Jag är gärna med och sprider kunskap och medvetenhet kring ämnet!

Design

På förmiddagen förklarade min kollega Alex York hur han lyckas med CSS. Det handlade om hur man på ett bra sätt strukturerar sina CSS-filer tillsamamans med några guldkorn och tips för en bra layout. Till det tipsade han om verktyget less och för inspiration CSS ZEN GARDEN. Det grafiska är viktigt och något fler utvecklare bör behärska.

Agile

Andy Hunt hade ett intressant men inte så konkret tal om team-building, förändringsarbete och agile. Han anser att allt för många missuppfattar Scrum och börjar att använda arbetsmetodiken med alla dess verktyg även om teamet inte är redo för den omställningen. Undersökningar visar att effektiviteten kan försämras drastiskt om teamet har en oerfaren ledare och/eller mindre erfarna medlemmar efter att man infört Scrum. Därför arbetar han på en ny metodik som heter GROWS som framhäver stegvis förändring då Scrum inte är ett färdigt recept som passar alla.

Det han tog upp är dock inget nytt och jag tänker direkt på tidigare forskning om förändring som t.ex. Kurt Lewins trestegsmodell och att man skall dela in större förändringsmål i flera milstolpar.

SOLID

Jag hann även med repetera SOLID tillsammans med Chris Klug.

Morgondagen

Jag ser fram emot morgondagen som jag liksom idag kommer att vara blandad kompott men med lite större fokus på prorammering. Jag kommer också att hjälpa till i Bouvet´s monter genom att vara social med mässans besökare. Det blir en bra avslutning innan jag sätter mig på bussen till Göteborg för att fira midsommar!

Leave Your Observation

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *