Loading...
X

Desperat felsökning

Det är mycket intressant i jobbet som man skulle vilja skriva om men det mest intressanta är såklart inte lämpligt att yppa något om. I veckan har vi dock haft ett supportärende med en för mig högst förvånande lösning som jag hoppas på att ingen bryr sig om att jag delar för omvärlden.

Allt började med att betalterminalen i en av våra viktigaste kassor inte fungerade helt korrekt. Till och från gav den felmeddelandet ”Läsfel”. En kollega testade att byta kabel men felet bestod. Nästa dag var vi nere och bytte både själva betalterminalen och kablarna igen. Ingenting hjälpte så vi beslutade att installera en helt ny kassa och ställa ut. En kassa förbereddes på kvällen och ställdes därefter ut tredje dagen på morgonen. Vill ni gissa vad betalterminalen visar i terminalen? ”Läsfel” !!!! WTF!

Okej, nu börjar man bli desperat. Tiden går och vi börjar att agera utanför protokollet med vilda gissningar:
* Ringer tillverkaren Nets egna support som inte kan hjälpa oss.
* Vi testar betalterminalerna i en annan kassa där de såklart fungerar perfekt.
* Jag börjar fundera om det har någonting med strömförsörjningen och byter både adaptrar och strömuttag.
* Flyttar för säkerhetsskull betalterminalen till en annan comport och byter sladdar igen.

Efter ett tag står jag och min kollega bara och kollar på varandra och allt tekniskt bröte som vi har runt omkring oss. Han är liksom jag också helt ställd och börjar mumla om EMP-verktyg som de använde i lumpen för att störa ut teknik.
-”Elektromagnetisk puls, lägg av!” skrattar jag. Tiden är sedan ute, magen börjar knorra efter frukost och båset börjar bli trångt av personal som skall jobba där under dagen.

Nästa dag får jag denna bilden tagen från stället:
Nets betalterminaler

Ok, de fungerar…hur!?

Eftersom den gamla kassan tagits tillbaka till avdelningen var det lätt att testa den där. Här hade den fungerat men inte ute på försäljningsplatsen. Det var alltså något med miljön på plats. Kollegorna hade metodiskt börjat rycka ur strömmen för annan teknik med radion som första start. Till slut hittade de felet. När en nyinstallerad matta tillhörande ljudsystemet stängdes av började betalterminalerna att fungera igen! Helt sjukt! Jag har aldrig varit med om någonting liknande. Vi har inte tagit reda på exakt vad det är för matta men tror att den används för att skicka ljud till trådlösa hörselsnäckor.

Normalt sätt så tror jag på det som jag kan ta på och se. Radiovågor och annat är inget som jag tänker på så mycket men nästa gång någon snackar om att alla borde bära foliehatt så kanske jag inte skall skratta så högt…

Leave Your Observation

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *