Loading...
X

Windows 8 på maskeradparty!

Jag minns Windows Vista som en ofärdig produkt som jag blev mycket besviken på. Jag hittade inga incitament för att överge mitt stabila XP som jag älskade så. Sen kom Windows 7 med snyggt gränssnitt och fler stabila funktioner. Idag använder jag bara XP som virtuell maskin för att testa företagets internt utvecklade applikationer i andra miljöer eller för att logga in på skatteverkets hemsida med e-legitimation som av någon anledning inte fungerar med nyare versioner av Internet Explorer. Under 2012 kommer nu Windows 8 och tar uppmaningen ”festlig klädsel” på allvar! Med en avtagbar mask i modern Metro-style satsar Windows på att sno åt sig lite av damerna som svärmar kring iOS från Apple. Det blir spännande att vara gäst på detta party!

Bläddrade nyss igenom senaste numret av Dator Magazin och läste lite om Windows 8. Jag nämnde det nya gränssnittet Metro som är den största nyheten i och med Windows 8 som är väldigt likt det i Windows Phone 7. Det gillar jag för konsekvens mellan system är viktigt!

Det var dock inte Metro som fångade mitt största intresse den här gången för om det har jag läst förut. För vad annat är nytt? Jo, ett par detaljer som kommer pimpa användandet lite. Punktar upp några intressanta nyheter:

* Förbättrad Resurshanterare och Utforskare med bl.a. sammanhangsberoende menyer, bättre information vid filkopiering och fler funktioner. We like!
* Möjlighet att enkelt använda externa enheter för automatisk säkerhetskopiering av valda filer. Lär användas.
* Montera ISO-filer som virtuella optiska enheter. Äntligen! Daemon tools goodbye!
* Ny starthanterare vid namn UEFI som pensionerar trotjänaren BIOS. Med UEFI förbättras säkerheten genom att inte starta okänd mjukvara, det blir enklare att använda eftersom Microsoft har definierat standarder för t.ex. genvägar och uppstartstiden blir snabbare av flera anledningar. Med Windows 8 och UEFI på en SSD-disk skall uppstartstiden kunna gå ner till imponerande två sekunder! Fuck Yea!

Som akademiker kan man ju inte bara utgå ifrån att detta är helt sant utan nästa steg blir naturligtvis att ladda ner och testa pre-beta-versionen som tydligen skall gå alldeles utmärkt att installera som virtuell maskin på sitt Windows 7 😉

Leave Your Observation

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *